Menu
Vervolgtraining RCM2-facilitator

Opleiding tot RCM2-facilitator

RCM levert de beste resultaten op als het wordt toegepast door werkgroepen, samengesteld uit degenen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en degenen die verantwoordelijk zijn voor de bediening, met een facilitator als begeleider. The Aladon Network, het wereldwijde netwerk van licentiehouders voor RCM2, heeft 45 vaardigheden vastgesteld waarover facilitators dienen te beschikken.

De opleiding tot facilitator heeft als doel alle 45 vaardigheden zodanig te ontwikkelen dat facilitators zonder verdere ondersteuning in staat zijn solide en verdedigbare analyses tot stand te brengen. Het ontwikkelen van deze vaardigheden vindt plaats in drie fasen:

 • de driedaagse basiscursus “Inleiding tot Reliability-centred Maintenance (RCM2)”;
 • de tiendaagse vervolgcursus “Facilitator voor Reliability-centred Maintenance (RCM2)”;
 • de begeleiding door een mentor gedurende de eerste drie analyses.

Na het doorlopen van deze drie fasen is de facilitator niet alleen in staat RCM-werkgroepen te begeleiden. Hij of zij begrijpt dan ook de theorie achter en de toepassing van RCM volledig en is bovendien in staat de technische kwaliteit van analyses te beoordelen.

Zodra een medewerker deze drie fasen heeft doorlopen, is een bedrijf in staat om de RCM-werkgroepen te laten begeleiden door eigen facilitators in plaats van door iemand van buiten. Dat vergroot de kans op significante en blijvende resultaten aanzienlijk.

“Waardevol, veel geoefend en energie opgebouwd om aan de slag te gaan.”

“Boeiende materie, leuk om te oefenen in een beschermde omgeving.”

2 deelnemers aan de vervolgtraining in 2015

Cursusspecificaties

De opleiding tot facilitator is bestemd voor degenen die als facilitator werkgroepen zullen gaan begeleiden bij het toepassen van Reliability-centred Maintenance (RCM). De facilitator vervult een cruciale rol bij het toepassen van RCM. Hij of zij moet ervoor zorgen dat:

 • de analyse op het juiste niveau wordt uitgevoerd;
 • de grenzen van de analyse duidelijk worden gedefinieerd;
 • er geen belangrijke componenten worden vergeten;
 • de resultaten van de analyse goed worden vastgelegd;
 • de werkgroepleden RCM goed begrijpen en toepassen;
 • de werkgroep vlug en ordelijk tot consensus komt;
 • de werkgroepleden enthousiast en toegewijd blijven;
 • de analyse snel vordert en op tijd gereed is.

De facilitator zorgt er bovendien samen met de projectmanager voor dat de analyse goed wordt ingeroosterd en verzekerd is van de steun van het management.

De opleiding tot facilitator heeft als doel een bedrijf in staat te stellen om RCM-werkgroepen te laten begeleiden door eigen facilitators in plaats van door iemand van buiten. Dat vergroot de kans op significante en blijvende resultaten aanzienlijk.

Klik op de afbeelding om het complete programma te downloaden:

programma

Levering en kosten
Elke cursist ontvangt het uitgebreide Nederlandstalige cursusboek voor de basiscursus, het eveneens uitgebreide Nederlandstalige cursusboek voor de vervolgcursus en bovendien versie 2.3 van het boek “Reliability-centred Maintenance” door John Moubray.
Wij werken uitsluitend met docenten/mentoren die zijn gecertificeerd door Aladon, licentiegever en ontwikkelaar van RCM2.

Eerste fase – De basiscursus
De basiscursus duurt drie dagen. De datums en tijden worden in onderling overleg vastgesteld.
Het basistarief voor zes cursisten is € 8.408,– (excl. BTW). Het tarief voor elke extra cursist is € 876,- (excl. BTW). Voor leden van de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is het basistarief voor zes cursisten € 7.960,- (excl. BTW) en het tarief voor elke extra cursist € 796,- (excl. BTW)

Tweede fase – De vervolgcursus
De vervolgcursus duurt tien dagen. De datums en tijden worden in onderling overleg vastgesteld.
Het basistarief voor vier cursisten is € 16.500,- (excl. BTW). Het tarief voor elke extra cursist is € 2.062,50 (excl. BTW).

Derde fase – Het mentoraat
Facilitators hebben gemiddeld vijftien dagen mentoraat nodig: zeven dagen voor de eerste analyse, vijf voor de tweede en drie voor de derde. De datums en tijden worden in onderling overleg vastgesteld. Wij hanteren een basistarief per uur en een minimum van vier uren per dag.

Ja, ik heb interesse in een vervolgtraining!

Vul hieronder uw gegevens in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.
Alle * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Deel deze pagina met uw collega of netwerk:Share on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter