Menu
Toegevoegd vertaling van het artikel van Marius Basson, eigenaar Aladon: “Changing Chasing Numbers into Defensible Risk and Reliability Management Strategies”

Toegevoegd vertaling van het artikel van Marius Basson, eigenaar Aladon: “Changing Chasing Numbers into Defensible Risk and Reliability Management Strategies”

By In Risicomanagement On 7 december 2016


Het wondermiddel

– Kan een effectieve en verantwoorde risicomanagementstrategie snel opgesteld worden? Als je software leveranciers moet geloven, is dit het geval. Zij beloven vaak gouden bergen zodra hun gereedschap is geïnstalleerd. Marius Basson, eigenaar van het The Aladon Network, bespreekt hoe onwaarschijnlijk een dergelijke claim is, in zijn artikel “Changing Chasing Numbers into Defensible Risk and Reliability Management Strategies” dat hij 9 december publiceerde op LinkedIn. De claim betreft het opstellen van een onderhoudsplan voor 30.000. assets in 90 dagen. Zelfs als kleine componenten al een asset worden genoemd, is het onmogelijk een zinvolle review uit te voeren van zo’n omvang in deze beperkte periode.

 

De verwachting dat het opstellen van een effectieve strategie zo snel kan, vormt vaak een flinke drempel voor het bereiken van echte verbeteringen. Het maakt het lastig om een realistisch budget en de benodigde mankracht beschikbaar te krijgen, zodat de cultuur van brandjes blussen niet doorbroken wordt.

 

De kosten van technisch beheer beslaan een groot percentage van de totale bedrijfskosten; vaak zijn tientallen medewerkers dagelijks bezig met de betrouwbaarheid van machines. Is het dan redelijk te veronderstellen dat een optimalisatieslag snel is gemaakt?

 

Niet vrijblijvend

Niet alleen de kosten en opbrengsten, maar ook de integriteit op het gebied van veiligheid en milieu zijn een functie van de toestand van de assets en dus van het technisch beheer. Een bedrijf kan daarom niet vrijblijvend in deze droom geloven.

 

Hoe dan wel?

In werkelijkheid is er een forse gestructureerde gezamenlijke inspanning nodig van (ervarings-) deskundigen. Die gestructureerde aanpak is een voorwaarde om daadwerkelijk stap voor stap verder te komen. Gelukkig zijn er veel bedrijven die dit wel doen, hierbij één of meerdere best-practises volgend zoals RCM2/RCM3.

 

Deze best-practises maken dankbaar gebruik van de kracht van software, maar CMMS-software implementeren doet niks met de effectiviteit van de strategie zelf. Sterker nog, door geautomatiseerd de uitvoer van ineffectieve taken af te dwingen kan er kostbaar draagvlak op de werkvloer worden verspeeld. Wat weer kan leiden tot een minder efficiënte uitvoer van taken die wel zinvol zijn.

 

Operational Excellence Transfer is gespecialiseerd in het overdragen van de kennis hoe een risicomanagementstrategie wordt bepaald en hoe dat wordt gerealiseerd. Zet vandaag de eerste stap op weg naar echt risicomanagement; neem contact op met Operational Excellence Transfer en hoor hoe wij u hierbij kunnen helpen.